Gepost door: myroadmap | januari 19, 2010

Rond Ijsland in 10 dagen

We kijken een beetje verwonderd naar de man van het autoverhuurbedrijf als hij antwoordt op onze vraag hoeveel tijd we nodig hebben om rond Ijsland te rijden. ’24 uur, inclusief 7u slaap,’ lacht hij. ‘Dan heb je de highlights gezien, maar niet meer dan dat,’ voegt hij er veiligheidshalve nog aan toe. We zijn al de VS en Maleisië rondgereden aan een strak tempo, maar dit is zelfs voor ons nogal snel. We hebben 10 dagen de tijd, meer dan genoeg om het hele eiland te ontdekken.

Dag 1 & 2:  Reykjavik City

Reykjavik mag dan de hoofdstad van het eiland zijn, het centrum is piepklein en lijkt meer op een soort Mortsel van het hoge Noorden dan het kloppende hart van dit ijzige land. Hier woont een mengelmoes van vikings en fashionista’s die overwinteren in leuke cafeetjes met wifi en veel warme drankjes. Ik merk dat je alleen hier een wollen rendiertrui kan dragen en er toch nog trendy uit zien.

We logeren in gueshouse Pavi, het goedkoopste hostel dat we konden vinden en dat verder meteen vergeten kan worden. Maar zelfs hier is de kamer – net als alle andere hostels waarin we logeren – netjes en correct. Het hoogseizoen loopt van juni tot eind augustus en tijdig boeken is aan te raden. Anders is de keuze beperkt tot hostels in Pavi-stijl.

Reykjavik baai

De mooiste kerk van de stad staat jammer genoeg in de steigers, we lezen aan het informatiecentrum dat ‘the puffins (papegaaiduikers) have left Iceland’ en tijdens de prijzige whalespotting merken we dat de walvissen niet om visjes komen vragen aan de boot zoals afgebeeld staat op de brochure. Het Saga museum is klein maar wel leuk om te doen. Reykjavik valt dus een beetje tegen, maar Ijsland is groot en we zijn hier eigenlijk niet om de stad te bezoeken. We snorren met onze Nissan Micra naar het platteland.

Dag 3

De Golden Circle vlakbij Reykjavik biedt enkele highlights van het land in een daguitstap: de indrukwekkende Gulfoss waterval, Pingvellir National Park en Geysir, dé geiser waarnaar alle andere vernoemd zijn. Geysir gaat nog om de paar jaar af, maar er vlak naast blaast Strokkur elke 5 minuten een gigantische hoeveelheid heet water hoog de lucht in.

Strokkur geiser

In Pingvellir National Park doen we de indrukwekkende duik in Silfra, de breuklijn tussen de Euraziatische en Amerikaanse tektonische platen. Hier vind je het helderste water ter wereld. Een Padi Open Water duikbrevet is vereist en droogpakervaring is nuttig. Onze duikinstructeur in België kreeg bijna een toeval toen we hem vertelden dat we in droogpak hadden gedoken, want daar is speciale brevettering voor nodig. Maar we hebben het overleefd en het was fantastisch. En best wel spannend. Voor meer info over duiken in Ijsland, surf naar Dive.

Dag 4 & 5

Tijdens dag 4 van onze trip rijden we naar het Skaftafell National Park om er te gaan hondensleeën op de Myrdasjokull gletsjer. Wegens het slechte weer moeten we dat plan opgeven en kiezen we voor een gletsjerwandeling van een halve dag (5000 ISK/pp). Hier voelen ze de opwarming van de aarde wel heel erg direct: elke week moeten ze de ladders waarmee we op de gletsjertong klimmen enkele meters verder zetten. Het ijs smelt sneller dan het aangroeit, en omdat er een vulkaan onder het ijs ligt die op uitbarsten staat staat dit deel van het land binnenkort gegarandeerd onder water. Maar vandaag is het een prachtig zicht op de ijs van de 3de grootste ijskap ter wereld (na de poolkappen, natuurlijk). Ongelofelijk stil en wit.

We logeerden in een van de kleine guesthouses rond het nationale park (Litla Hof). Probeer een guesthouse met bungalows te boeken, want die hebben een keukentje. Supermarkten en restaurants zijn hier zeldzaam, dus je kan beter zelf koken.

Wordt vervolgd.


Reacties

  1. Das Indische restaurant in Reykjavik : Indian Mango.
    Das Essen ist unglaublich spektakulär.
    Dieses Restaurant hat sich auf die goanesische Küche spezialisiert, es werden Rind, Ente, Fisch und einige vegetarische Gerichte serviert. Der Küchenchef – einem 5-Sterne-Restaurant abgeworben – bereitet leichte, würzige, köstliche Mahlzeiten. Die beliebteste Kreation ist eine isländisch-indische Komposition, die absolut einzigartig ist – svartfugl (guillemot) mariniert in indischen Gewürzen.
    Die Möblierung ist wunderschön und stammt aus Indien.
    Lonely Planet hält es für das beste indische Restaurant in Europa :
    http://www.lonelyplanet.com/europe/restaurants/indian
    und Trip Advisor betitelt es als das zweitbeste Restaurant in Reykjavík;
    http://www.tripadvisor.co.uk/ShowUserReviews-g189970-d1064718-r78838467-Indian_Mango-Reykjavik.html


Plaats een reactie

Categorieën